Ελλάδα: Οι 50 Τράπεζες του 2008 έχουν γίνει τέσσερις συν μια!

Χωρίς Τράπεζες είναι οι περισσότερες μικρές τουριστικές πόλεις στην Ελλάδα. Τα καταστήματα που λειτουργούσαν σε αυτές έχουν κλείσει και στη θέση τους έχουν μείνει ΑΤΜ. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν μια μόνο Τράπεζα (συνήθως την Εθνική) και τίποτε άλλο.

Με δεδομένο ότι πλέον δάνεια δεν δίνονται, ούτε και υπάρχουν σοβαρές καταθέσεις, οι Τράπεζες προτιμούν να μην υπάρχουν σε πόλεις όπως η Πάργα, η Μονεμβασιά κ.α.

Κι όμως: Το 2008 στην Ελλάδα λειτουργούσαν 50 διαφορετικές Τράπεζες με 4.200 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, θυγατρικές στην Βαλκανική, την Αίγυπτο και την Τουρκία, και περίπου 70.000 υπαλλήλους.

Οκτώ χρόνια μετά η κατάσταση έχει σημεία καταστροφής. Οι 50 Τράπεζες έχουν γίνει 4 συν μια (Αττικής). Έχουν κλείσει 1.800 καταστήματα και έχουν απομακρυνθεί 25.000 υπάλληλοι. Μάλιστα μειώσεις προσωπικού και κλεισίματα καταστημάτων συνεχίζονται και σήμερα.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στο "ράλι επιβίωσης" πρωταγωνίστησαν μικ΄ρές τράπεζες όπως η Πειραιώς (είχε μόλις 35 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα) και η Eurobnak (που χειριζόταν κυρίως τις εργασίες του ιδιοκτήτη Λάτση), οι οποίες εξαγοράζοντας διαρκώς μικρότερες γιγαντώθηκαν.

Σήμερα υπάρχουν μόνον οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ενώ έχουν χαθεί Αγροτική, Ιονική, Millennioum, Interbank, Εμπορική, Marfin, Probank, FBB, Μακεδονίας - Θράκης, Κύπρου, Χιος Bank, Proton Bank κ.α.

Τέλος οι θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό πουλήθηκαν για να ανακάμψουν οικονομικά οι μητρικές εταιρείες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης