Εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη - Πρόβλημα οι χαμηλοί μισθοί

Την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τις αμοιβές όπως προκύπτουν από την Ανάλυση των Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Μαΐου 2016. 

Ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης κατήλθε στα 393,79 ευρώ μεικτά. Με αυτούς τους μισθούς αμείβονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία δείχνουν νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Συγκεκριμένα στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,02 και ο μέσος μισθός σε 1.176,13 ευρώ. 

Στη μερική απασχόληση, τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 23,72 και 393,79. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,09 και ο μέσος μισθός 560,06.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Καθημερινή, επικαλούμενη ειδικούς στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, με τους μισθούς ως έχουν, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση απαιτούνταν οι εισφορές τεσσάρων εργαζομένων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης