Δύσκολο το 2017 για τέσσερις δημόσιες επιχειρήσεις

ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΑΣΑ και ΕΛΤΑ μοιάζει να καταρρέουν οικονομικά και το 2017. Η ΔΕΗ έχει τέτοια ανάγκη ρευστού ώστε να σχεδιάζει εκπτώσεις ύψους 6% σε όσους προπληρώσουν μετρητοίς την κατανάλωση της χρονιάς!

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η ΔΕΗ χρωστά πλέον σχεδόν 1 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της.

Σε κατάρρευση βρίσκονται οι Συγκοινωνίες με το Δημόσιο να μην έχει πληρώσει στον ΟΟΣΑ 260 εκατ. ευρώ (από τα μειωμένα εισιτήρια). παράλληλα τα τελυτάια χρόνια συσωρρεύονται ζημίες. Ακόμη το 1/3 του στόλου των λεωφορείων είναι απαρχαιωμένο και εκτός κυκλοφορίας.

Και τα Ελτα παρά την δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά κυρίως λόγω των ανταγωνιστικώ τιμών σε σχέση με τους ιδιώτες κούριερ, καταγράφει μειωμένους τζίρουυς, υψηλές ζημίες ενώ και εδώ το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του προς τον φορέα.

Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει και πρόβλημα οργάνωσης. Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή", τα ΕΛΤΑ έχασαν δυο διαγωνισμούς κρατικών φορέων (!), ύψους 21 εκατ. ευρώ, γιατί δε κατάφεραν να καταθέσουν επαρκή δικαιολογητικά στον φάκελλό τους.

Τέλος όπως περιγράφει η εφημερίδα, η ΔΕΠΑ, κινδυνεύει από την... ΔΕΗ γιατί είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της και κινδψυνέυει να συμπαρασυρθεί από την μη πληρωμή οφειλομένων εκ μέρους της. Παράλληλα, από την ανα΄πτυξη ιδιωτικών εταιτειών χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης