Διευκόλυνση των επιχειρήσεων στα λιμάνια και στήριξη του εφοπλιστικού κλάδου για επιστροφή στην ελληνική σημαία

Αναγκαία είναι η άμεση διαμόρφωση ενός φιλικότερου για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικού και φορολογικού πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν και νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο νέος υπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε δηλώνοντας.

«Το ελληνικό νηολόγιο φθίνει συνεχώς με έντονους ρυθμούς, ενώ η ελληνική πλοιοκτησία αναπτύσσεται συνεχώς και πρέπει να αναστραφεί η πτωτική πορεία του νηολογίου πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη» σημείωσε.

Όπως επίσης υπογράμμισε κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου, και αφού εξήρε το ρόλο και το έργο του Λιμενικού Σώματος, θα προχωρήσει στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία, για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με την ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά από το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου.

Προέταξε επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών τους και προανήγγειλε πως θα «επικαιροποιηθεί» η εθνική στρατηγική λιμένων και θα ενσωματωθεί σε αυτήν για τα logistics. Μίλησε ακόμα για προσπάθεια αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μέσω χρηματοδοτικών δράσεων υπό μορφή έργων - project – από κοινοπρακτικά σχήματα (σε μορφή cluster ή κοινοπραξίας) και στρατηγικές «έξυπνης εξειδίκευσης» για τα μικρότερα ναυπηγεία που θα δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, τις επισκευές ή μετασκευές.

Στα ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν άμεσα περιέλαβε επίσης την χρηματοδότηση των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού αλλά και την μείωση της φορολογίας των εργαζομένων στην ναυτιλία και την κάλυψη του Οίκου Ναύτου, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης