Διενέργεια ελέγχων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ελέγχους για τον εντοπισμό των περιπτώσεων ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους βραχυπρόθεσμα, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, σε σχετική εφαρμογή που λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet, ούτε έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις με τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε μια δεύτερη εφαρμογή του ΤΑΧΙSnet, θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Τη διενέργεια των ελέγχων προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας - Prosexpo, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές ενέργειες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις θα εκδηλωθούν μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου για τη δήλωση στοιχείων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και θα προβλέπουν:

α) στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, οι οποίοι θα «σαρώνουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού,

β) την αποστολή αιτήματος από την ΑΑΔΕ προς τις πλατφόρμες να «κατεβάσουν» από τις ιστοσελίδες τους τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν έχουν πάρει αριθμό Μητρώου,

γ) τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται τα στοιχεία και θα εντοπίζονται οι παραβάτες.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση εντοπισμού παράβασης που αφορά ανάρτηση ακινήτου σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς τον αριθμό εγγραφής του στην εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του μισθώματος του ακινήτου, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης