Διεθνής πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τα προβλήματα στη ναυτιλία λόγω COVID-19

Προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας προκαλεί η επιδημία του COVID-19 στην Κίνα,προβλήματα τα οποία σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη θεώρηση πιστοποιητικών για τα πλοία.

Εκτός από τις επιπτώσεις που προκαλεί στη ναυτιλιακή αγορά το γεγονός ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Κίνας βρίσκεται σε «καραντίνα» προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, δημιουργούνται και «απόνερα» σχετικά με τις επιθεωρήσεις που έχουν προγραμματίσει μεταξύ άλλων και ελληνόκτητα πλοία σε λιμάνια της Κίνας ή της νοτιοανατολικής Ασίας, και που με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μέσα στα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα.

Επιστολές της ΕΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει αποστείλει σειρά επιστολών προς τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τους υπουργούς Ναυτιλίας της Μάλτας, του Παναμά, της Λιβερίας, των Bahamas και των Marshall Islands, στις οποίες αναφέρει:

«Η ενδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα πλοία που καταπλέουν ή έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν σε λιμένες της Κίνας ή χωρών της Ν.Α. Ασίας, που γειτνιάζουν με αυτήν.

Μεταξύ των ανωτέρω περιπτώσεων, συγκαταλέγονται και φορτηγά πλοία μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας που έχουν προγραμματίσει επιθεωρήσεις για την ανανέωση / θεώρηση των πιστοποιητικών τους που προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις ή από εθνικούς κανονισμούς, οι οποίες συνήθως προϋποθέτουν δεξαμενισμούς και επισκευές των πλοίων τους».

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να παρέχεται η σχετική ευχέρεια από την ισχύουσα νομοθεσία, να αντιμετωπίσει με ευρύ πνεύμα σχετικά αιτήματα που θα υποβληθούν αρμοδίως από τους Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και αφορούν σε παράταση πιστοποιητικού ή ολοκλήρωση του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων.

Επίσης, ζητά να συμπεριληφθεί στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και η αδυναμία ή δυσκολία προσέγγισης σε λιμένες της Κίνας και οι συνεπαγόμενες εκ των λόγων τούτων καθυστερήσεις.

Επίσης η ΕΕΕ με ανάλογη επιστολή της ζητά τα ίδια από τους νηογνώμονες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης