Διαφωνία για την λιτότητα στην Ελλάδα μεταξύ ΔΝΤ και Μέρκελ.

Λαγκάρντ-Μέρκελ

Οι δυο βασικοί ρυθμιστές της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, διαφωνούν κάθετα για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτό περιγράφει ρεπορτάζ της Wall Street Journal από τις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι μια αξιόπιστη συμφωνία θα περιλαμβάνει θυσίες από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρώπη (ΕΚΤ και κυβερνήσεις), υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν «περαιτέρω δρακόντειες περικοπές» μισθών στον ελληνικό δημόσιο τομέα, καθώς αυτές θα εκτροχιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Από τη δική της πλευρά, η Γερμανία τάσσεται κατά του OSI (συμμετοχή του επίσημου τομέα) και υπέρ ενός αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται, αναλυτές εκτιμούν ότι εντάσσεται και η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για υπαγωγή του ελληνικού προϋπολογισμού στην εποπτεία της ΕΕ, πρόταση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας και έλαβε περιορισμένη στήριξη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στο μεταξύ, σε άλλα δημοσιεύματα και αναφορές, καταγράφεται η γενικότερη κρίση σε χώρες της Ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων, προβάλλονται προβλέψεις ξένων επενδυτών ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη στη σειρά μετά την Ελλάδα, που θα επιβάλει απώλειες στους κατόχους ομολόγων της, καθώς αγωνίζεται να ανταποκριθεί στους όρους, του ύψους 78 δισ. ευρώ δανείου, που συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της τον περασμένο Μάιο.

Επίσης, καταγράφεται η έμφαση που δίνει το ΔΝΤ, από κοινού με άλλους πιστωτές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, στο ότι η Αθήνα δεν πρέπει να θέσει προηγούμενο για άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες, όπως η Πορτογαλία. Αναφέρεται ακόμη ότι οι εσωτερικές διαφωνίες εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αγωνίζεται να διασφαλίσει τη στήριξη των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά τις περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, πριν την υπογραφή συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Τέλος, με δημοσίευμα στο αμερικανικό περιοδικό «BARRON'S» υποστηρίζεται ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες των Ελλήνων με τους πιστωτές τους σημείωσαν «σημαντική πρόοδο», προβάλλοντας επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας μας, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι οι διαπραγματεύσεις «βαίνουν προς συμφωνία», ενώ ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι η συμφωνία «είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν θα ανακοινωνόταν πριν το τέλος της εβδομάδας, για να διασφαλίσει την κατοχύρωση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και τις συντάξεις που απαιτούνταν, ώστε να λειτουργήσουν οι παραχωρήσεις».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr/

Δείτε επίσης