Δεν φεύγουν από την χώρα μόνο οι νέοι - Φεύγουν και εταιρείες

Η διάρκεια της ύφεσης, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης και η εχθρική, αντιμετώπιση της Πολιτείας προς την επιχειρηματικότητα έχει οδηγήσει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Ενα κύμα φυγής των εισηγμένων εταιρειών πάντως από το 2008 οδήγησε 103 εταιρείες στην έξοδο ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από το 1997 συνολικά 243 εταιρείες εγκατέλειψαν την ελληνική αγορά.

 Έντεκα εταιρείες εξαγοράστηκαν (απορρόφηση από μη εισηγμένη και διαγραφή λόγω δημόσιας πρότασης), 105 συγχωνεύθηκαν (απορρόφηση από άλλη εισηγμένη με τελική κατάληξη τη διαγραφή), 33 διαγράφηκαν με απόφαση του βασικού μετόχου, 6 διαγράφηκαν λόγω κανονισμού (χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα), ενώ 88 πτώχευσαν (οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στη διαγραφή).

Εταιρείες όπως οι Ελαΐς, Παπαστράτος, Ρanafon, Ιnteramerican, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γερμανός, Βαρυτίνης, Chipita, Μαΐλλης, Ηρακλής κ.ά. αποτελούν παραδείγματα που διά της απουσίας τους καθιστούν φτωχότερη την ελληνική αγορά, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και οι κινήσεις των Coca-Cola HBC και Βιοχάλκο που επέλεξαν να φύγουν εμμέσως αλλάζοντας έδρα.

Τα επόμενα χρόνια η αγορά δεν αποκλείει μάλιστα πως η Deutsche Τelekom ίσως θελήσει να ενοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ (Cosmote πλέον) με αποτέλεσμα το ΧΑ να χάσει μία ακόμη από τις κορυφαίες εταιρείες του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης