Δέκα επιβατηγά πλοία σε ακινησία, λόγω κρίσης

Επιβατηγά πλοία

Στα δέκα ανέρχονται τα συμβατικά επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας που είτε έχουν τεθεί σε ακινησία είτε σε «παρατεταμένη ακινησία» το τελευταίο τρίμηνο, χωρίς να υπολογίζονται τα πλοία που αξιοποιώντας την ετήσια ακινησία τους, την εξαντλούν όλη.

Πρόκειται για πλοία όπως το «Blue Star II» ή τα «Kriti I» και «Kriti II» που ασκούσαν μέχρι πρότινος σημαντικό έργο στην ακτοπλοΐα και τέθηκαν ουσιαστικά εκτός δρομολογίων λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πραγματοποιούν πλέον τα απολύτως απαραίτητα δρομολόγια και στο πλαίσιο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται νέο κύμα αιτήσεων ακύρωσης δρομολογίων στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να μην καταρρεύσουν έχουν λάβει από τις αρχές του προηγούμενου Οκτωβρίου ορισμένα μέτρα για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, ενώ καθυστερούν βέβαια αμοιβές στους ναυτικούς και υπαλλήλους. Τα μέτρα αυτά ήταν αρχικά η μείωση ταχύτητας στα πλοία, μετά ακολούθησε η μείωση δρομολογίων και τελικό στάδιο είναι η αποδρομολόγηση πλοίων.

Παράλληλα εξετάζουν την πώληση πλοίων και σύντομα ίσως ανακοινωθούν και οι πρώτες συμφωνίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης