Γενναίο κούρεμα των κύριων ασφαλιστικών οφειλών ακόμη και στο 50%-55%

Κούρεμα» της αρχικής οφειλής κατά μέσον όρο κοντά στο 50%-55% καθώς και διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 85% προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με στόχο την ελάφρυνση εκατοντάδων χιλιάδων «εγκλωβισμένων» επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά κύριο λόγο προς τον ΕΦΚΑ, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, το υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ενεργοποίηση μιας νέας διακριτής ρύθμισης μόνο για τα χρέη προς τα Ταμεία.

Αυτή, θα προβλέπει τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και στη συνέχεια τον διακανονισμό του ποσού που απομένει σε 36 ή 120 δόσεις.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το αμέσως επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» βασικής οφειλής, γενναίο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις, το οποίο θα οδηγεί σε μέση μείωση της οφειλής κατά 70%.

Βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Εργασίας, η νέα αυτή ρύθμιση, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου, δυνητικά αφορά περισσότερους από 900.000 ασφαλισμένους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες –περίπου 550.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ–, 350.000 αγρότες και 20.000 επιστήμονες.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και μήνες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως τις 31/12/2016. Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Βάση υπολογισμού των εισφορών έτσι, θα είναι είτε το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, είτε ο κατώτατος μισθός βάσει του οποίου άλλωστε ορίζεται και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης