Βρετανία: Έρχεται δύσκολη δεκαετία λόγω Brexit

Σημαντικές οικονομικές προκλήσεις τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει η Βρετανία λόγω του Brexit όπως προειδοποιεί μια από τις μεγαλύτερες ομάδες σκέψης της χώρας, το Institute of Public Policy Research.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές τα σοβαρότερα προβλήματα θα αφορούν τη χαμηλή ανάπτυξη, τη στασιμότητα στα εισοδήματα, τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, την αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ φτωχών και πλουσίων και την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Η έκθεση που κάνει εκτιμήσεις για τη βρετανική οικονομία την επόμενη δεκαετία και έχει τον τίτλο «Britain in the 2020s» αντλεί μεγάλο μέρος των στοιχείων της από τον ΟΟΣΑ και άλλες αναλύσεις.

Όπως αναφέρεται, η απασχόληση θα αλλάξει ριζικά καθώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις στις λιανικές πωλήσεις και στη βιομηχανία λόγω της μεγαλύτερης χρήσης του Διαδικτύου και της αυτοματοποίησης.

Ειδικότερα αναμένεται ότι έως το 2030 θα χαθούν 2 εκατ. θέσεις εργασίας στις λιανικές πωλήσεις και 600.000 θέσεις στη βιομηχανία. Ως εκ τούτου, η ανισότητα των εισοδημάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Μέχρι το 2030 τα νοικοκυριά θα έχουν διαθέσιμες 1.700 στερλίνες λιγότερες τον χρόνο (περίπου 2.000 ευρώ) λόγω του Brexit. Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ η ισοτιμία της στερλίνας αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο έναντι των μεγάλων νομισμάτων όπως το ευρώ και το δολάριο. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και την άνοδο του πληθωρισμού. Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει περισσότερο τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, σύμφωνα με την έκθεση την οποία αναλύει o Guardian.

Σημαντικές για την οικονομία της χώρας θα είναι επίσης οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Αν επιβληθούν δασμοί τότε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κόστος για τις επιχειρήσεις, προκαλώντας πιθανώς μείωση των επενδύσεων. Παράλληλα η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού αναμένεται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας, το NHS, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τις δαπάνες για τις συντάξεις και μειώνοντας τη φορολογική βάση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης