Βουτιά της Ελλάδας στην διεθνή οικονομία - Επιστρέψαμε στο 2012

Σοκ. Στα επίπεδα του 2012, οπότε σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανταγωνιστικότητας ευρισκόμενη σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, βρέθηκε ξανά το 2018 η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 (σ.σ. αφορούν τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς) που καταρτίζει το Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες, η Ελλάδα υποχώρησε στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, από την 57η που είχε καταταγεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση.

Η ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ του 2012 (αναφέρεται στα επίπεδα ανταγωνιστικότητας του 2011) είναι τουλάχιστον ανησυχητική για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, η δημοσιονομική προσαρμογή, βίαιη εν πολλοίς σε ό,τι αφορά την επίπτωση στο κατά κεφαλήν εισόδημα, δεν ενίσχυσε επί της ουσίας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας την ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Δεύτερον, η ελληνική οικονομία, η οποία έχει μπει σε τροχιά έστω και αναιμικής ανάπτυξης, χρειάζεται πολύ περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις, αφενός για να διατηρήσει την ανάπτυξη, αφετέρου για να είναι αυτή η ανάπτυξη βιώσιμη, στηριγμένη σε επενδύσεις και παραγωγή και όχι μόνο σε ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η Ελλάδα με την κατάταξή της στην 58η θέση βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Ιορδανία και η Νότιος Αφρική και πάνω από τη Βραζιλία, την Κροατία, την Αργεντινή, τη Μογγολία και τη Βενεζουέλα. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης