Αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια... φόρος 2% σε Κινητά και Υπολογιστές

Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).

O ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ).

Μάλιστα η φορολογία γίνεται βαρύτερη, αφού η τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) χθες έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης