Αυθημερόν απόδοση ΦΠΑ μέσω τραπεζών

Εφορία-ΦΠΑ

Όπως είχε αποκαλύψει το molonoti.gr στις 29.11.2011 το ΦΠΑ πλέον θα αποδίδεται μέσω καρτών αυτομάτως, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η απώλεια είσπραξής του, που σήμερα υπολογίζεται στο 30%.

Η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις, για μείωσή του σε 19% και 9%.

Το σχέδιο θα προβλέπει ότι:

Ολοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Ολες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη.

Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης