Αρχίζει η αναμενόμενη κατάρρευση των δημοσίων εσόδων - Αλλάζουν τους στόχους, μεγάλη ανησυχία για το που θα φτάσει το "δεν πληρώνω"

Τελειώνει και το success story των εισπάξεων που δήθεν φέρνουν πλεονάσματα. Η κατάρρευση των εσόδων άρχισε και προμηνύει μια άνευ προηγουμένου καθίζηση και στα χρόνια που έρχονται.

Η υπερφορολόγηση του παρελθόντος των Ελλήνων έφερε έσοδα από τραπεζικούς λογαριασμούς και σεντούκια αλλά φέρνει και το τέλος των οικογενειακών αποθεμάτων. Από θα εισπράττουν αφού νέος; πλούτος δεν παράγεται;

Ιδού : 21 δισ. ευρώ θέλει να εισπράξει το Δημόσιο από σήμερα μέχρι το τέλος του χρόνου και οι της κυβέρνησης παραδέχονται ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί. Ήδη μιλάνε για "καθίζηση" των εσόδων στο 8μηνο του έτους που το πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί λόγω του φορολογικού χειμώνα που έρχεται.

Οι πολλαπλές υποχρεώσεις του τελευταίου τετραμήνου, καθώς και οι εξαγγελίες για διεύρυνση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εν δυνάμει μπορούν να φθάσουν και τις 100 δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει εν αμφιβόλω την πορεία του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως τα βεβαιωθέντα φορολογικά έσοδα για φέτος θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερα, χωρίς να υπολογίζεται η υστέρηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α. Μάλιστα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου) θα αναθεωρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 και συγκεκριμένα από 2,3% του ΑΕΠ που ήταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται περίπου στο ποσό των 440 εκατ. ευρώ (κάθε μήνα).

Στους επόμενους μήνες υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις που δεν αποκλείεται να εξαντλήσουν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Ηδη από τις αρχές του έτους οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 7,2 δισ. ευρώ οι οποίοι προστέθηκαν στις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεβάζοντας το γενικό σύνολο χρεών στα επίπεδα των 68 δισ. ευρώ.

Οι βασικές υποχρεώσεις φορολογούμενων και επιχειρήσεων στο τελευταίο τετράμηνο του έτους είναι:

• 3 δισ. ευρώ από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

• 2 δισ. ευρώ από τον Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

• 1,76 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (τα υπόλοιπα 882 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τους δύο πρώτους μήνες του 2015) και
 
• 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης