Από μέσα Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

Στα μέσα Σεπτεμβρίου στοχεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να θέσει σε λειτουργία, στο σύστημα TAXISnet, τη νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η λειτουργία της εφαρμογής αυτής θα έχει ως άμεση συνέπεια την οριστική απαλλαγή των φορολογουμένων που προχωρούν σε αγορές ακινήτων από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η υποχρέωση προσέλευσης στις αρμόδιες ΔΟΥ, για την υποβολή δικαιολογητικών εγγράφων και χειρόγραφα συμπληρωμένων εντύπων δηλώσεων.

Σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και στελεχών της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου της Ανεξάρτητης Αρχής με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της νέας εφαρμογής και να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το νέο ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η εφαρμογή θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά εντός των προσεχών εβδομάδων προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν όποια πρακτικά προβλήματα προκύψουν, ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η ηλεκτρονική διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης