Απαισιοδοξία των στελεχών επιχειρήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Πτωτική είναι η πορεία της Ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ που έχουν μια πολύ καλή γνώση της αγοράς και η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος.

Η όποια βελτίωση των προσδοκιών για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2014 στο "Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ" αναστράφηκε κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014.

Η αρνητική αυτή καταγραφή στον Δείκτη που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των συνιστωσών για την οικονομική μεγέθυνση, την ανεργία και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Αντιθέτως, οι προσδοκίες για τις εξαγωγές βελτιώθηκαν και αυτές για τον πληθωρισμό έμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο μόνο οι μισές επιχειρήσεις προβλέπουν επιτάχυνση της μεγέθυνσης της οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου το αντίστοιχο ποσοστό προσέγγιζε το 80%.

Η μείωση αυτή του ποσοστού των «θετικών» απαντήσεων οδήγησε σε μεγάλη μείωση της διαφοράς τους με τις «αρνητικές», από 77,1% σε 48%. Δυσμενέστερες είναι και οι προσδοκίες για την ανεργία. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, 57,1%, θεωρεί ότι θα παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης