Αντιδράσεις προκαλεί το τέλος πλόων

Τη σύσσωμη αντίδραση των φορέων του θαλάσσιου τουρισμού προκαλεί η προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας να τεθεί σε ισχύ το τέλος πλοίων αναψυχής, για την εφαρμογή του οποίου εκκρεμούσε μια κοινή υπουργική απόφαση από το 2014.

Οι εκπρόσωποι των μαρινών σημειώνουν ότι θεωρούν πιο άστοχη από ποτέ την ενέργεια προώθησης του απαράδεκτου «Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ)» το οποίο αποτρέπει την έλευση σκαφών στην Ελλάδα και διώχνει και αυτά που επιλέγουν ακόμη τη χώρα μας ως τόπο μόνιμου ελλιμενισμού. «Μάλιστα, το νέο σχέδιο έμμεσα ενθαρρύνει τα σκάφη να διαχειμάζουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες εκτός Ελλάδας ώστε να αποφεύγουν την πληρωμή τελών και να λαμβάνουν έκπτωση έως 20% όταν επισκέπτονται τη χώρα μας».

«Το αρμόδιο υπουργείο, αντί σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού να παρέχει κίνητρα προσέλκυσης ξένων σκαφών αναψυχής και υψηλής ποιότητας τουρισμό, που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, με το εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει νέες αναποτελεσματικές διατάξεις για τον τρόπο υλοποίησης του ΤΕΠΑΗ οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε Έλληνες και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες σκαφών που ήδη ελλιμενίζονται στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέψει χιλιάδες ξένων σκαφών να την επισκεφθούν στην ερχόμενη τουριστική περίοδο» σημειώνει η ΕΝΜΑΕ και προσθέτει:

«Είναι βέβαιο ότι το μέτρο αυτό επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη που να τεκμηριώνει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή τις πιθανές επιπτώσεις. Αντίθετα, η Ένωση Μαρινών Ελλάδας διαθέτει στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ζημιά για το κράτος θα είναι πολύ μεγάλη και μη αναστρέψιμη λόγω της άμεσης και για μακρά περίοδο απώλειας άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και θέσεων εργασίας. Σχετικά πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν σε γειτονικές χώρες στις οποίες η επιβολή παρόμοιων φόρων εκδίωξε χιλιάδες σκάφη με αποτέλεσμα την εσπευσμένη κατάργησή τους».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης