Αντί να καταργήσουν το φόρο στο κρασί βάζουν νέο χαράτσι 150 εκατ. ευρώ

Ψεύτες. Όχι μόνο δεν κατάργησαν τον άδικο φόρο στο κρασί αλλά ετοιμάζουν νέο χαράτσι στον κλάδο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τόσο υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν τα 700 οινοποιεία όλης της χώρας, προκειμένου να ογκομετρηθούν οι δεξαμενές τους, διαδικασία απαραίτητη για όσα προϊόντα επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Όμως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς λόγο, σε περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει την υπόσχεσή της για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι οι πιστοποιημένες για τη διαδικασία της ογκομέτρησης των δεξαμενών εταιρείες, οι οποίες είναι ελάχιστες και θα πάρουν ένα ανέλπιστο δώρο από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 επιβλήθηκε για πρώτη φορά ΕΦΚ στο κρασί που ανέρχεται σε 0,20 ευρώ/λίτρο. Λόγω ακριβώς της επιβολής ΕΦΚ θα πρέπει να ογκομετρηθούν οι δεξαμενές των οινοποιείων, κάτι που ισχύει για παράδειγμα για τα αλκοολούχα ποτά και τις μπίρες, προϊόντα που εδώ και χρόνια επιβαρύνονται με ΕΦΚ, αλλά και για τα υγρά καύσιμα.

Ουκ ολίγες φορές υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν προαναγγείλει κατάργηση του εν λόγω φόρου. Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στην ομιλία του στα εγκαίνια της περσινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί από την 1η Ιανουαρίου 2018, κάτι βεβαίως που δεν συνέβη ποτέ.

Σε ανάλογη εξαγγελία είχε προβεί κατά καιρούς σε δημόσιες εμφανίσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Τον Μάιο, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Δήμα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε υποστηρίξει ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο ΕΦΚ στο κρασί θα καταργηθεί. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης