Έρευνα της KPMG δείχνει ότι μια στις δυο επιχειρήσεις μείωσαν μισθούς και θέσεις εργασίας μέσα στο 2011

KPMG

Η έρευνα της KPMG αφορά ένα δείγμα 241 ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 50% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Για το υπόλοιπο 50% του δείγματος που έδωσε αυξήσεις τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων, οι συνολικές αυξήσεις των βασικών αποδοχών για το έτος 2011 κινήθηκαν στο 1% (κατά μέσο όρο). Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2012, το 42% του δείγματος δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις το επόμενο έτος.
  • Το 50% των εταιρειών του δείγματος έχει προχωρήσει σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2010 ή το 2011. Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία, οι μειώσεις θα είναι μόνιμες.
  • To 75% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2010 και το 2011σε μείωση θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω μείωσης εργασιών.
  • Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης μέσα στο οικονομικό έτος 2010 ανήλθε στο 9% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2009.

Α. Σε θέματα αποδοχών και παροχών:

  •  49% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2011 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
  • 13% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων.
  • 23% των εταιρειών που παρέχουν πριμ απόδοσης είτε βάσει επίσημης πολιτικής, είτε κατά περίπτωση, δεν χορήγησε πριμ το 2011 για τα αποτελέσματα του 2010 σε καμία από τις κατηγορίες των εργαζομένων τους.
  • 8% των εταιρειών που παρέχουν ιδιωτική ασφάλεια ζωής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Αναλυτικότερα στοιχεία παρουσιάζονται στην έρευνα.
  • 29% του δείγματος των εταιρειών δήλωσε ότι πραγματοποίησε αλλαγές στην πολιτική εταιρικών αυτοκινήτων, λόγω της Νέας Φορολογικής Νομοθεσίας. Οι αλλαγές αυτές ανά κατηγορία εργαζομένων απεικονίζονται αναλυτικά στη Γενική Έρευνα.
Β. Σε εργασιακά θέματα:
  •  45% των εταιρειών που συμμετείχαν στις έρευνες μείωσαν τον αριθμό θέσεων εργασίας το 2010 ή / και το 2011.
  • 22% των εταιρειών του δείγματος παρέχουν Υπηρεσίες Επαγγελματικής Αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που αποχωρούν με απόφαση της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση έναντι του αντίστοιχου 12% των εταιρειών για το 2010.
  • 17% των εταιρειών του δείγματος στράφηκε στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) το διάστημα 2010 - 2011.

ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ

Μισθολογικές Αυξήσεις

Σε κάθε έρευνα της KPMG γίνεται αναφορά στα επίπεδα αυξήσεων που προτίθεται να δώσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά. Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, οι συνολικές αυξήσεις που δόθηκαν το έτος 2011 κινήθηκαν στο 2,3% κατά μέσο όρο, ενώ για το 2012 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2,4% (μέσος όρος).


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης