«Μια γροθιά» η Ευρώπη απέναντι στον Τραμπ

Mε πρωτοφανή ενότητα απάντησε η Ε.Ε. στη σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητά εκτάκτως χθες τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στις απειλές της Ουάσιγκτον και με την ατζέντα του εμπορικού πολέμου να τίθεται και στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου. 

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά στόματος της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι κανείς δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός εάν και οι άλλες χώρες απαντήσουν με δικούς τους περιορισμούς, αφήνοντας ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιες αιχμές για χώρες που δεν σέβονται τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Με τη συνεδρίασή της, η Κομισιόν θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητά της να απαντήσει στις αμερικανικές προθέσεις, εξετάζοντας τον κατάλογο με τα εμπορικά αντίμετρα, όπως ανέφερε η επίτροπος της Ε.Ε. για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητή. Προτιμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους μας. Αλλά εάν γίνει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» δήλωσε.

Σημείωσε ότι οι επίτροποι συζήτησαν τρεις δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ,τα οποία «θα πλήξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Η πρώτη αφορά την προσφυγή στον ΠΟΕ σε συνεργασία με άλλες χώρες, η δεύτερη μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς από τη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και η τρίτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μιας λίστας αμερικανικών προϊόντων.

Τέτοια προϊόντα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ άλλων το ουίσκι μπέρμπον, τα τζιν Levi’s, οι μηχανές Harley Davidson, ο καπνός, ορισμένα ελάσματα από χάλυβα, χαλυβδοσωλήνες, ορισμένες ποικιλίες φασολιών, ρύζι, καλαμπόκι, φιστικοβούτυρο, χυμός πορτοκαλιού, είδη μακιγιάζ, αιθέρια έλαια, μπαταρίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με 2,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα είναι του ιδίου ύψους.

Η κ. Μάλμστρομ αναφέρθηκε στην υιοθέτηση μέτρων ως «δικλίδα ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο οι εξαγωγές χάλυβα από διάφορα μέρη του πλανήτη με προορισμό τις ΗΠΑ να διοχετευθούν τώρα προς την Ε.Ε., με αποτέλεσμα η τελευταία να «πλημμυρίσει». Η επίτροπος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ότι η Ευρώπη θα κερδίσει την υπόθεση στον ΠΟΕ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απάντησε ευθέως στον Αμερικανό πρόεδρο, δηλώνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «κακοί και χάνονται εύκολα».

Ο Τραμπ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί και κερδίζονται εύκολα». Ο κ. Τουσκ είπε ακόμη ότι θα γίνει και μια «έκτακτη συζήτηση» του θέματος στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης