Brexit: Η λύση είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα αλλά κανείς δεν την στηρίζει - Προειδοποιήσεις για έλλειψη... τροφίμων!

Η λύση είναι μάλλον απλή: Η ΕΕ δίνει χρόνο στη Βρετανία για το Brexit και στη συνέχεια πάμε για δεύτερο δημοψήφισμα που σίγουρα θα είναι υπέρ της παραμονής. Ο λογικός αυτός σχεδιασμός δεν έχει οπαδούς στις ηγεσίες των δυο πλευρών (έχει μόνο ανάμεσα στους πολίτες). Μάλιστα είναι η ΕΕ που πιέζει χρονικά λες και θέλει να τιμωρήσει το Λονδίνο...

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν παρουσιάσει οι Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για επικύρωση της συμφωνίας από τη Βρετανία και από τους «27» έως τον Μάρτιο του 2019, οπότε και η Βρετανία αναμένεται να πάψει επισήμως να είναι μέλος της Ενωσης.

Ενώ, λοιπόν, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η συμφωνία για την επόμενη μέρα μετά το Brexit θα πρέπει να επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει η συμφωνία να μην έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι σύμβουλοι της Μέι θεωρούν ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου η Ε.Ε. θα είναι τόσο ανήσυχη ότι ο Τραμπ θα τινάξει στον αέρα τη σύνοδο κορυφής του G20, ώστε θα επιζητεί απελπισμένα την υποστήριξη της Βρετανίας, οπότε και θα αποδεχτεί πιο εύκολα τις προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θελήσουν η Ενωση να παρουσιαστεί ενωμένη, έχοντας στο πλευρό τους και την Τερέζα Μέι, έναντι του οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ στη σύνοδο του G20 στις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις ακόμη νωρίτερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, ώστε να μη γίνει η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 20 Σεπτεμβρίου πεδίο ανοικτής αντιπαράθεσης για το Brexit. 

ΠΛΗΘΟΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Στο μεταξύ ανάμεσα στις πολλές επιπτώσεις για την χώρα, η βρετανική Εθνική Ενωση Αγροτών προειδοποίησε πως η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη τροφίμων τον Αύγουστο του 2019, στην περίπτωση που αναγκαστεί να βασιστεί μόνο στην εγχώρια παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά. Οι αγρότες κάλεσαν τη Μέι να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της επάρκειας τροφίμων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. H Βρετανία παράγει μόνο τα δύο τρίτα από τα τρόφιμα που καταναλώνει ετησίως – τo υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από εισαγωγές από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης