Aντίδραση του Πεκίνου για τις αμερικανικές κυρώσεις σε Κινέζους που ενέχονται στην «καταστολή» των Ουιγούρων

Την υπογραφή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδίου νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων οι οποίοι κρίνεται πως φέρουν ευθύνες για την καταστολή σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, καταδίκασε σε υψηλούς τόνους η κυβέρνηση της Κίνας.

Σύμφωνα με την Ημερησία του Λαού, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού Κ.Κ., ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων «καταπατά το διεθνές δίκαιο, θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων και αποτελεί κατάφωρη επέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Κίνας».

Για το Πεκίνο, τα μέτρα «κατά της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών δραστηριοτήτων και για την αντιστροφή της ριζοσπαστικοποίησης» στη Σιντζιάνγκ, στο δυτικό άκρο της Κίνας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλοι μειονοτικοί μουσουλμάνοι καταγόμενοι από τουρκικά φύλλα πιστεύεται πως έχουν οδηγηθεί σε κρατικά κέντρα κράτησης, «εγγυώνται την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των εθνικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ».

Ο Τραμπ υπέγραψε τον νόμο χθες βράδυ. Το κείμενο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος εκθέτει τις μοχθηρές προθέσεις των ΗΠΑ» οι οποίες έχουν σκοπό να «βλάψουν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, να προκαλέσουν εθνοτικές εντάσεις, να υπονομεύσουν την ευημερία και τη σταθερότητα στη Σιντζιάνγκ και να περιορίσουν την ανάπτυξη» της χώρας, αναφέρεται στο κείμενο της Ημερησίας του Λαού, που επικαλείται κυβερνητικό κείμενο θέσεων για το ζήτημα. «Η Κίνα θα ανταποδώσει αποφασιστικά και την ευθύνη για όλες τις συνέπειες θα την έχουν οι ΗΠΑ», αν η Ουάσιγκτον δεν «διορθώσει τα λάθη της», προστίθεται στο κείμενο.

Ο νόμος που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται για τη «μαζική» φυλάκιση Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.

Τους προσάπτει «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «συστηματική καταφυγή σε στρατόπεδα αναμόρφωσης και κατήχησης, σε καταναγκαστικά έργα και στην αυθαίρετη παρακολούθηση» με σκοπό «την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Ουιγούρων και των άλλων μειονοτήτων στην Κίνα».

Το κείμενο υιοθετήθηκε την 27η Μαΐου από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτού το εγκρίνει - ομόφωνα - η Γερουσία μερικές ημέρες αργότερα. Θεωρείται πως θα οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των ήδη πολύ τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι Ουιγούροι είναι μια από 56 εθνικές μειονότητες στην Κίνα. Κυρίως μουσουλμάνοι, μιλούν γλώσσα συγγενή με τα τουρκικά και είναι περίπου οι μισοί από τους 25 εκατ. κατοίκους της Σιντζιάνγκ, αχανούς επαρχίας που γειτονεύει με πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει οδηγήσει σε στρατόπεδα στην επαρχία, όπου έχουν διαπραχθεί πολλές αιματηρές επιθέσεις, ως και ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους για πολιτική κατήχηση.

Το Πεκίνο διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και τους αριθμούς για τους οποίους μιλούν οι οργανώσεις. Κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκουν δουλειά ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης και η τρομοκρατία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης