300 δισ. ευρώ στα ταμεία της Κύπρου από τα κοιτάσματα αλλά...

Στην Κύπρο, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πιθανολογείται ότι ανέρχονται στα 1,8 τρισ. κ.μ. ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία τους ανέρχεται 600 δισ. ευρώ.

«Από αυτά, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει τα μισά. Έτσι το «χρεοκοπημένο νησί», όπως το χαρακτήριζαν κατά τη διάρκεια της κρίσης γερμανικά μέσα, θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη του.

Ωστόσο, η διαμάχη για την εκμετάλλευση των κρυμμένων στο βυθό της θάλασσας κοιτασμάτων είναι εκρηκτική από γεωπολιτική άποψη και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε νέα στρατιωτική σύρραξη στην Κύπρο: γιατί και οι Τούρκοι θέλουν να έχουν μερίδιο», σημειώνει το ρεπορτάζ κάνοντας αναφορά στη σχεδιαζόμενη άφιξη της αμερικανικής Exxon, κάτι που προκαλεί έντονη αντίδραση στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συγχρόνως, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκοι.

Από τη μια πλευρά, αναφέρει το ρεπορτάζ, οι Ελληνοκύπριοι ελπίζουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον φόβο της διεθνούς απομόνωσης θα κάνει υποχωρήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία από τη μεριά της, «ως προστάτιδα των Τουρκοκυπρίων», δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά συγχρόνως να διασφαλίσει και τα δικά της συμφέροντα.

Όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης