Όταν οι εταιρείες απαγορεύουν στις γυναίκες να φορούν... γυαλιά

Σε θέμα δημόσιας και δη σφοδρής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί στην Ιαπωνία το αυτονόητο θα νόμιζε κανείς δικαίωμα των γυναικών να φορούν γυαλιά στη δουλειά.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι επιχειρήσεις της χώρας έχουν απαγορεύσει σε γυναίκες υπαλλήλους να φορούν γυαλιά, επικαλούμενες διάφορους λόγους, αλλά χωρίς να επιβάλλουν ανάλογη απαγόρευση στους άνδρες εργαζομένους. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Nippon TV και Business Insider σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν λόγοι ασφαλείας. Αυτό για παράδειγμα ισχύει για τους υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών.

Σε εταιρείες, που εργάζονται στον κλάδο της ομορφιάς, ως αιτιολογία αναφέρεται ότι δεν μπορούν να δουν σωστά το μακιγιάζ. Σε αλυσίδες καταστημάτων, οι διοικήσεις επικαλούνται έρευνες που αναφέρουν ότι γυναίκες υπάλληλοι με γυαλιά δίνουν την εντύπωση «ψυχρότητας» απέναντι στον πελάτη. 

Με εξαίρεση τους λόγους ασφαλείας, τίποτα άλλο δεν ακούγεται πειστικό, ούτε φυσικά μπορούν εύκολα να εξηγήσουν οι εταιρείες γιατί δεν επιβάλλουν την ίδια απαγόρευση και στους άνδρες.

Το θέμα έχει πυροδοτήσει θερμές αντιπαραθέσεις στα ιαπωνικά social media, επεκτεινόμενο ευρύτερα σε παρωχημένες πρακτικές και κώδικες ενδυμασίας, που λειτουργούν ως μανδύας για διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης