Χωρίς καθαρό νικητή η πρώτη τηλεμαχία Τζόνσον - Κόρμπιν

Το μισό, πρώτο μέρος της τηλεμαχίας ήταν αφιερωμένο στο Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει στα χέρια του μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες, οπότε αυτό που μένει για να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία καθαρή νίκη στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ώστε να περάσει τη συμφωνία του αυτή στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζει ότι θα κάνει κομμάτια τη συμφωνία του Τζόνσον και θα διαπραγματευτεί μία νέα, την οποία θα θέσει στη συνέχεια στην ψήφο των Βρετανών.

Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε σε αυτή την πρώτη τηλεμαχία των δύο μεγάλων αντιπάλων ίσως δεν είναι ξεκάθαρο. Ο  Τζόνσον μπορεί να μην έπεισε, δεν φαίνεται όμως να χάνει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτός που κάτι έχασε ήταν μάλλον ο Κόρμπιν - μία καλή ευκαιρία να καλύψει τη διαφορά με τον πολιτικό του αντίπαλο.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η χώρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις, η θέση των δύο ηγετών όσον αφορά το Brexit παρέμεινε σταθερή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βγάλει τη χώρα από αυτήν την «εθνική μιζέρια» κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα ότι προσφέρει μόνο «διχασμό και αδιέξοδο».

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του δελεάζει τους πολίτες προσφέροντας τους τον τελικό λόγο σε μία νέα συμφωνία με την Ε.Ε., στην οποία θα περιλαμβάνεται τελωνειακή ένωση και μία πιο στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Στο σημείο ωστόσο που πραγματικά άναψαν τα αίματα ήταν όταν η συζήτηση έφθασε στο επίσης καυτό ζήτημα του συστήματος υγείας (NHS) και λίγο - πολύ ο Κόρμπιν προέβλεψε ότι τη μετά Brexit εποχή, ο Τζόνσον θα το ξεπουλήσει στις αμερικανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με μία πρώτη δημοσκόπηση του YouGov, οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι μετά τη χθεσινοβαρδινή αντιπαράθεση on camera των δύο ηγετών.

Οι περισσότεροι υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος πιστεύουν ότι νικητής ήταν ο Κόρμπιν, ενώ οι ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος θεωρούν ότι ο Τζόνσον κέρδισε αυτήν την πρώτη μάχη. Η θέση του Νάιτζελ Φάρατζ, του ευρωσκεπτικιστικού Brexit, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στηρίξει τρόπον τινά τον πρωθυπουργό, έχει τη σημασία της.

Σε μία αποτίμηση της χθεσινής τηλεμαχίας, ο Φάρατζ υποστήριξε ότι ο Κόρμπιν ήταν καλύτερος, αν και για μία ακόμη φορά απέφυγε να πάρει καθαρή θέση σε ποιο στρατόπεδο θα βρισκόταν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα: Leave ή Remain;

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι ακόμη μακρύς. Τζόνσον και Κόρμπιν επέλεξαν να μην πάρουν ρίσκα και να παίξουν ένα μάλλον ασφαλές, συντηρητικό παιχνίδι.

Οι Βρετανοί παραμένουν στην πλειονότητά τους επιφυλακτικοί στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν, αν και φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με μία σκωπτική διάθεση και τους ελιγμούς του Κόρμπιν στο Brexit και την τάση του Τζόνσον προς την αλήθεια. Υπό αυτήν την έννοια, αμφότεροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης