Χονγκ Κονγκ: Οι πολίτες ζητούν τη στήριξη των ξένων κυβερνήσεων στη Σύνοδο της G20

Στους δρόμους ξανά βγήκαν εκατοντάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ, αυτή τη φορά κάνοντας πορείες στα ξένα προξενεία, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις διεθνείς κυβερνήσεις να σκύψουν πάνω από την πολιτική κρίση στην πόλη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία θα διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου,  εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Με λευκές μπλούζες και πλακάτ στα χέρια, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερώστε το Χόνγκ Κονγκ από τον αποικισμό της Κίνας!», ενώ ορισμένα συνθήματα απευθύνονταν ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε πολίτες του Χονγκ Κονγκ κι έχουμε ένα όνειρο: να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο. Πείτε ΟΧΙ στην έκδοση στην Κίνα!», έγραφε ένα άλλο πλακάτ, αναφερόμενο στο επίμαχο νομοσχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί – αλλά ανεστάλη λόγω των ισχυρών αντιδράσεων – και το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.  

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν χθες έξω από τα προξενεία των ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς και έξω από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε σε απελπισία, επιδιώκουμε τη δέσμευσή σας και την βοήθεια σας για να πολεμήσουμε εναντίον αυτού του αυταρχικού καθεστώτος», έγραφαν οι διαδηλωτές στις επιστολές τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Πεκίνο ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία συζήτηση στη G20 για το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ και τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων που έχουν πάρει αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Τόσο το επίμαχο νομοσχέδιο όσο και η αστυνομική βία εις βάρος των διαδηλωτών ξεσύκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολίτες ζητούν να αποσυρθεί τελείως το νομοσχέδιο, καθώς και την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης