Χονγκ Κονγκ: Αμερικανικό νομοσχέδιο εξοργίζει το Πεκίνο

Μερικές δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν εντός της Πολυτεχνικής Σχολής ζυγίζοντας τις επιλογές τους ενόσω το ίδρυμα παραμένει σε αστυνομικό κλοιό και οι αρχές βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για να τους συλλάβουν.

Το Πεκίνο επιμένει στο δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα» και επιτίθεται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και όποια άλλη χώρα παρεμβαίνει στις «εσωτερικές του υποθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, καταδίκασε σήμερα την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία νομοσχεδίου που στηρίζει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και κάλεσε έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό διπλωμάτη για εξηγήσεις, ενώ απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίποινα».

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοσού κάλεσε τον υπηρεσιακό επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο Ουίλιαμ Κλάιν για να του επιδώσει μία «έντονη διαμαρτυρία» και να «εκφράσει την αγανάκτησή του» για το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Πεκίνο καταδίκασε την απόφαση της Γερουσίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ να καταγγέλλει ότι η αμερικανική Γερουσία «εθελοτυφλεί» μπροστά στα «γεγονότα» αλλά και σε ό,τι αφορά «την ευημερία» των πολιτών του σημαντικότερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας.

Ο Γκενγκ τόνισε πως «εγκληματικές ενέργειες προβάλλονται ως αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» διότι η Ουάσινγκτον έχει «κρυφή ατζέντα», που είναι η αποσταθεροποίηση κατ’ αυτόν τόσο του Χονγκ Κονγκ, όσο και της Κίνας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο εππικαλείται το Reuters, λιγότεροι από 100 διαδηλωτές παραμένουν στο Πολυτεχνείο, αφότου περί τους 1.000 έχουν παραδοθεί στις αρχές από τη νύχτα της Δευτέρας.

Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαφύγουν με σκοινιά, ενώ άλλοι επέστρεψαν εντός της Σχολής αφότου διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατο να μη γίνουν αντιληπτοί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους προσπαθούν να εντοπίσουν τους διαδηλωτές με φακούς και προβολείς και αποφεύγουν πλέον τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ για ένα πιο ανθρώπινο τέλος στην πιο σφοδρή σύγκρουση με τους διαδηλωτές από την αρχή των κινητοποιήσεων, πριν από περίπου πέντε μήνες.  

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης