Χιλιάδες Καταλανοί κόντρα στην τρέλα του Πουτζντεμόν

Eκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας διαδηλώνουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία σηματοδότησε μια πρωτοφανή ρήξη σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελόνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή».

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αργότερα, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.

«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Οι αυτονομιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης