Χααβίστο: Γκέι, πράσινος και υποψήφιος πρόεδρος της Φινλανδίας

Χααβίστο-Φλόρες

Ο 53χρονος Πέκα Χααβίστο φιλοευρωπαίος πολιτικός, ηγέτης των «Πράσινων» της Φινλανδίας, δεν είναι μόνο υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνικής ισότητας, αφού έχει παραδεχτεί ανοικτά ότι είναι γκέι.

 Ο κ. Χααβίστο, που στις αυριανές προεδρικές εκλογές, θα έρθει αντιμέτωπος με τονΣαούλι Νιινίστο, υποψήφιο του συντηρητικού κόμματος «Εθνικός Συνασπισμός», συγκέντρωσε μετά την καταμέτρηση των ψήφων του πρώτου γύρου των εκλογών, στις 22 Ιανουαρίου, ένα ποσοστό 18,8%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, ενώ ο αντίπαλός του, που φέρεται ως επικρατέστερος για το χρίσμα του νέου προέδρου της σκανδιναβικής χώρας, συγκέντρωσε το 37%.

O οικολόγος πολιτικός, που στην προεκλογική του εκστρατεία ασχολήθηκε κυρίως με την κρίση του ευρώ, ήταν υπουργός περιβάλλοντος στη χώρα του μεταξύ 1995-1999, ενώ μετείχε και στις διαπραγματεύσεις του Ο.Η.Ε. για την ειρήνη στο Νταρφούρ του Σουδάν το 2006.

Ο κ. Χααβίστο δηλώνει πως δεν έχει πρόβλημα που η σεξουαλική του ζωή βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο κατά την προεκλογική του εκστρατεία, αφού δεν κρύβει πως συζεί από το 1997 με τον σύντροφό του, Αντόνιο Φλόρες, από το Εκουαδόρ, με τον οποίο έχει υπογράψει και σύμφωνο ανοικτής συμβίωσης.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί μεθαύριο, θα αναδείξει το διάδοχο της προέδρου Τάρια Χάλονεν, η οποία ολοκλήρωσε δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες. Μετά από δώδεκα χρόνια στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι, η κυρία Χαλόνεν θα παραδώσει τα ηνία στον επόμενο πρόεδρο, που για πρώτη φορά ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια δεν θα προέρχεται από τους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης