Φόβος ότι θα ξεμείνουμε από τρόφιμα (αφού δεν δουλεύει κανείς στα χωράφια)

Το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού λόγω κορωνοϊού, έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αυτό έχει σκορπίσει τον φόβο ότι ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη, μπορεί να ξεμείνουν αππο τρόφιμα.

Η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια. Η Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών. 

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη ξένων εργατών, καλώντας τους ντόπιους να δουλέψουν στα χωράφια. Ο Ντιντιέ Γκιγιόμ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε».

Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα. Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους.

«Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Εχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η Κριστίν Ασμπάχερ, υπουργός Εργασίας της χώρας.

Βέβαια, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μικρή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ζουν στις πόλεις και συνεπώς μακριά από τις αγροτικές περιοχές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης