Φρανσκέσκο Σκετίνο: Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν είμαι ο μόνος που θα πρέπει να κατηγορηθεί για την ναυτική τραγωδία του Concordia

costa concordia-francesco schettino

Ο ο Φρανσκέσκο Σκετίνο καπετάνιος του Costa Concordia, που βυθίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο παίρνοντας μαζί του στο βυθό 32 ανθρώπους, σε συνέντευξή του στο ιταλικό δίκτυο Canale 5, αναγνώρισε την ευθύνη του ως καπετάνιος, επανέλαβε ότι την ώρα της προσάραξης ο ελέγχος του πλοίου ήταν στα χέρια άλλου αξιωματικού, είπε ότι σκέφτεται συνεχώς τα θύματα του ναυαγίου και ζήτησε συγγνώμη.

«Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, δεν ταυτοποιούνται μόνο το πλοίο και η εταιρεία, αλλά ταυτοποιείται και ο καπετάνιος. Είναι φυσικό λοιπόν να πρέπει να ζητήσω συγγνώμη ως εκπρόσωπος αυτού του συστήματος» είπε.

Ο Σκετίνο που κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου μίλησε μετά την απελευθέρωση του από τον κατ' οίκον περιορισμό του. «Ήταν σαν να υπήρξε κάποιο μπλακ άουτ στα κεφάλια όλων μας» είπε ο γεννημένος στη Νάπολη πλοίαρχος.

«Εγώ κατηγορώ τον εαυτό μου επειδή αποσπάστηκε η προσοχή μου» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι την ώρα της προσάραξης σε ύφαλο ο ίδιος δεν βρισκόταν στη γέφυρα και ο έλεγχος του πλοίου εκείνη την στιγμή ήταν στα χέρια άλλου αξιωματικού του πληρώματος.

«Εκείνη τη στιγμή πήγα στο κατάστρωμα και διέταξα να τεθεί το πλοίο σε χειροκίνητη πλοήγηση αλλά δεν είχα τον έλεγχο του πλοίου, τον είχε άλλος αξιωματικός» πρόσθεσε.

Οι εμπειρογνώμονες επέκριναν δριμύτατα τον Σκετίνο για τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον ότι έφερε το πλοίο πολύ κοντά στην ακτή, καθυστέρησε την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου, έχασε τον έλεγχο της επιχείρησης και εγκατέλειψε το πλοίο πριν εκκενωθεί από τους 4.200 επιβάτες.

Ο ίδιος έχει αναγνωρίσει τα λάθη του αλλά επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος που θα πρέπει να κατηγορηθεί για την ναυτική τραγωδία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης