Φρίκη στο Μεξικό: 19 πτώματα σε περιοχή δράσης των καρτέλ ναρκωτικών

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 19 πτώματα, ορισμένα εκ των οποίων διαμελισμένα, στη νοτιοδυτική Πολιτεία Μιτσοακάν, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα αναπτύσσοντας το νέο σώμα της Εθνοφρουράς.

Τα θύματα, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή Ουρουαπάν, όπου δρουν καρτέλ των ναρκωτικών, δήλωσε ο πολιτειακός εισαγγελέας Αδριάν Λόπες στους δημοσιογράφους. Κάποια από τα θύματα είχαν υποστεί βασανιστήρια και πολλά έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με τον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Μακάβριες φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τέσσερα ημίγυμνα πτώματα κρεμασμένα σε μια γέφυρα. Άλλα δύο πτώματα κείτονται στον δρόμο από κάτω, ενώ ντόπιοι περνούν από το σημείο χωρίς να δίνουν σημασία.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες έχουν μετατρέψει τη Μιτσοακάν σε μια από τις Πολιτείες του Μεξικού με το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της βίας των καρτέλ. Κάποιοι ντόπιοι έχουν σχηματίσει «ομάδες αυτοάμυνας», ορισμένες από αυτές όμως μετατρέπονται με τη σειρά τους σε συμμορίες.

Η Ουρουαπάν, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μιτσοακάν, συγκαταλέγεται στα πεδία μαχών των καρτέλ, εν μέσω του λεγόμενου «πολέμου των ναρκωτικών» που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους από το 2006.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περιορίσει τη βία, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ίδρυσε και ανέπτυξε την Εθνοφρουρά, μια μεικτή δύναμη αποτελούμενη από στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ως τώρα, η κυβέρνηση ανέπτυξε 80.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, ωστόσο μέρος της έχει επιφορτιστεί να φρουρεί τα σύνορα με τη Γουατεμάλα και τις ΗΠΑ, για να ανακοπεί το κύμα των μεταναστευτικών ροών προς βορρά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης