Φαραωνικός Τραμπ: Θέλει να αγοράσει την... Γροιλανδία (που είπε όχι)

Την αγορά της Γροιλανδίας, επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Κατά την ίδια πηγή, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη συζητήσει με συμβούλους του το θέμα, μελετώντας μάλιστα και το ενδεχόμενο υποβολής της σχετικής πρότασης προς την ιδιοκτήτρια Δανία.

Η Γροιλανδία, το γιγαντιαίο αρκτικό νησί με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας, είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά. Εκεί ζουν 56.000 άνθρωποι.

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να αποκτήσει τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Και τώρα η Γροιλανδία απάντησε: Δεν πουλιόμαστε αλλά αν θέλετε κάνουμε δουλιές μαζί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης