Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Η έρευνα για τη Ρωσία πλησιάζει στο τέλος της

Η έρευνα του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 πλησιάζει πλέον στην ολοκλήρωσή της, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μάθιου Γουιτάκερ.

«Η έρευνα Μάλερ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της», είπε ο Ουίτακερ, ο οποίος ανέλαβε το πόστο μετά την καθαίρεση του Τζεφ Σέσιονς τον Νοέμβριο από τον πρόεδρο. «Ενημερώθηκα για τον εξαντλητικό τρόπο που διεξήχθη η έρευνα και αδημονώ να δω την τελική αναφορά του Μάλερ», πρόσθεσε ο Γουιτάκερ.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος αναγγέλλει πως η έρευνα για τη Ρωσία βαίνει προς ολοκλήρωση. Ο Γουιτάκερ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τα ευρήματα της έρευνας Μάλερ, την οποία ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάψει να καταγγέλλει, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί ελπίζουν πως θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ενδεχόμενη διαδικασία καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου.

Ο Μάλερ, πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, επιφορτίστηκε τον Μάιο του 2017 να εξακριβώσει αν η ομάδα του μεγιστάνα συντονιζόταν μυστικά με τη Μόσχα προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.

Ο ειδικός εισαγγελέας εντέλλεται επίσης να εξακριβώσει εάν ο πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη όταν καθαίρεσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι.

Ο Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη με τη Ρωσία και θεωρεί την έρευνα κακόπιστη πρωτοβουλία στοιχείων πιστών στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα με σκοπό την απονομιμοποίηση της προεδρίας του.

Η έρευνα οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και σε καταδίκες στενών συνεργατών του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να οδηγήσει στην αποκάλυψη αδιάσειστων αποδείξεων περί αθέμιτης σύμπραξης της ομάδας του και των Ρώσων για να ηττηθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης