Υπερδανεισμός για 1.676 έργα του Δρόμου του Μεταξιού : (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα) που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, μια πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2013, βασίζεται σε ένα πρωτοφανούς έκτασης πρόγραμμα δανεισμού, που θα χρηματοδοτήσει λιμάνια, οδικά δίκτυα και σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Θα υπάρξει, μεγάλη επιβάρυνση για τράπεζες και, ενδεχομένως, για χώρες. Οικονομικοί αναλυτές και στελέχη των ίδιων των τραπεζών που θα χορηγήσουν τις αναγκαίες πιστώσεις μίλησαν στο Reuters και εξέφρασαν προβληματισμό όχι μόνο για το πόσο διαχειρίσιμο θα είναι το χρέος όσων χωρών εμπλακούν σε αυτήν την κινεζική πρωτοβουλία, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα των ίδιων των έργων

Το μεγαλύτερο ρίσκο πήραν δύο κινεζικές τράπεζες που έχουν επωμισθεί κεντρικές πολιτικές επιλογές του Πεκίνου: η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας ή China Development Bank (CDB) και η κινεζική τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών ή Export-Import Bank of China (EXIM). Οι δύο τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια 200 δισ. δολαρίων σε χώρες σε όλη την Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Πρόκειται, όμως, να διαθέσουν για τον ίδιο σκοπό τουλάχιστον άλλα 55 δισ. δολάρια.

Στα 1.676 έργα του Δρόμου του Μεταξιού συμμετέχουν 47 από τις 102 κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας. Ο κατασκευαστικός όμιλος China Communications Construction Group έχει συνάψει συμβόλαια 40 δισ. δολαρίων και έχει κατασκευάσει 10.320 χιλιόμετρα οδικών δικτύων, 95 λιμάνια, 10 αεροδρόμια, 152 γέφυρες και 2.080 σιδηροδρομικές γραμμές στις χώρες που ανήκουν στον Δρόμο του Μεταξιού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης