Υεμένη: Ελπίδες για ειρήνευση μετά τη διακομιδή των τραυματισμένων Χούτι

Πενήντα τραυματισμένοι αντάρτες Χούτι από την ανταρτοκρατούμενη πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά πρόκειται να διακομιστούν σήμερα στη Μουσκάτ για θεραπεία, ανακοίνωσε στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, κάνοντας λόγο για μέτρο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» λίγο προτού ξεκινήσουν, στη Σουηδία, οι προγραμματισμένες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η μεταφορά των τραυματιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με πτήση τσάρτερ του ΟΗΕ, σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ακούν πλέον όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον τετραετή πόλεμο, ο οποίος έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του λιμού.

Η τύχη των τραυματισμένων ανταρτών είχε αποτελέσει αγκάθι για έναν προηγούμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, τον Σεπτέμβριο, στη Γενεύη, οπότε οι Χούτι δεν εμφανίστηκαν.

Τα Ηνωμένη Έθνη προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ αλ Ραμπ Μανσούρ αλ Χαντί και τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν και οι οποίοι έχουν τον έλεγχο κυρίως του βόρειου τμήματος της Υεμένης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης