Τριήμερο πένθος μετά από τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία - Τουλάχιστον 36 νεκροί

Σε τριήμερο εθνικό πένθος βρίσκεται από σήμερα η Πορτογαλία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων από τις δασικές πυρκαγιές.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη περίπου 3.600 πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στις περίπου 50 ενεργές ακόμη εστίες.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές αυτές οι οποίες έπληξαν την Πορτογαλία και τη γειτονική ισπανική επαρχία της Γαλικίας. Οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 36 νεκρούς στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, όπου ακόμη επτά άνθρωποι αγνοούνται, ενώ άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

Η εκπρόσωπος της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ ανέφερε πως ομάδες πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν και πως ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι ακόμα ο τελικός, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα βρέφος ενός μήνα.

Από τις εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα τραυματίστηκαν 63 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 σοβαρά, στην πλειονότητά τους πολίτες, καθώς και πυροσβέστες.

Στα μέσα του Ιουνίου η Πορτογαλία είχε πληγεί από την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 250 στο Πεδρόγαου Γκραντ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Μετά από αυτή τη χρονιά, δεν πρέπει πλέον τίποτα να μείνει όπως πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιου Κόστα. Ο ίδιος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προωθήσει «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», ιδίως στη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες.

Παρά τη νέα πτώση των θερμοκρασιών και τη βροχόπτωση που προβλέπεται για σήμερα, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε να παρατείνει τον κόκκινο συναγερμό που έθεσε σε ισχύ το πρωί της Κυριακής.

Οι πυροσβέστες στη Γαλικία, την ισπανική επαρχία όπου κηρύχθηκε επίσης τριήμερο πένθος, συνέχιζαν χθες βράδυ να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν περίπου 15 ενεργές εστίες που απειλούσαν κατοικίες και πολίτες.

Μόνο την Κυριακή, στην Πορτογαλία καταγράφηκαν 524 πυρκαγιές, ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο από το 2006. Αντιμέτωπη με άλλες 200 φωτιές χθες, η Λισαβόνα ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ιταλία ανταποκρίθηκε στέλνοντας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης