Τραμπ: Σύντομα δεν θα κυκλοφορεί Mercedes στη Νέα Υόρκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, είναι αποφασισμένος να αποκλείσει από την αμερικανική αγορά τα ακριβότερα μοντέλα γερμανικών αυτοκινήτων.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει στον Γάλλο ομόλογό του ότι θα επιμείνει μέχρις ότου να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz στη Νέα Υόρκη.

Το δημοσίευμα οδήγησε σε υποχώρηση τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen, που αντιπροσωπεύουν το 90% της αμερικανικής αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. 

Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να θέσει στο στόχαστρό της τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέστη σαφής την περασμένη εβδομάδα, οπότε ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές διερευνούν αν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα απειλούν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και υπό αυτήν την έννοια αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον δικαιολογεί τη στάση της, επικαλούμενη νόμο του 1962, που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο αν κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι θα αντεπιτεθεί επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, από τις 20 Ιουνίου. Σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα προϊόντα παράγονται σε πολιτείες που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Τα πιο γνωστά προϊόντα είναι οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης