Τραμπ προς Ερντογάν: «Μην παριστάνεις τον σκληρό, μην γίνεσαι ανόητος»

«Μην παριστάνεις τον σκληρό», «μη γίνεσαι ανόητος»: αυτές οι όχι ακριβώς διπλωματικές εκφράσεις περιέχονται σε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του που φέρει ημερομηνία 9η Οκτωβρίου και εστάλη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα που διέταξε να ξεκινήσει η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην επιστολή του, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε την Τετάρτη.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας - στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, προειδοποιεί ο Τραμπ και συνεχίζει: «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου».

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό. Μη γίνεσαι ανόητος» αναφέρει για να συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και να κάνει παραχωρήσεις, συμπληρώνοντας ότι επισυνάπτει αντίγραφο επιστολής του επικεφαλής της αραβοκουρδικής συμμαχίας αυτής, βασική συνιστώσα είναι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει την κατακραυγή εντός και εκτός χώρας που προκάλεσε η απόφασή του να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, εξέλιξη που πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή με στόχο να απωθηθούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης