Τραμπ και Πούτιν αδειάζουν τον Ερντογάν στο Κουρδικό

Τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, έφυγε με άδεια χέρια από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με κάποιους την ευθύνη γι’ αυτό την φέρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει την συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στους δύο ηγέτες ύψιστης σημασίας για τις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο υπέστη πανωλεθρία και να γιατί:

- Η επιμονή του Ερντογάν όσον αφορά τον τερματισμό της στήριξης και της παροχής οπλισμού στους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που μάχονται στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (και σύμφωνα με την Άγκυρα συνεργάζονται με το PKK) δεν είχε αποτέλεσμα.

- Οι διαρκείς απειλές της Τουρκίας για κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ και περισσότερες αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία έχουν πέσει επίσης στο κενό, καθώς οι Κούρδοι της εμπόλεμης χώρας είναι ένας σημαντικός και αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο κατά του χαλιφάτου.

- Η απαίτηση του Ερντογάν για απέλαση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν – ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο - επίσης απορρίφτηκε.

Να γιατί γίνεται λόγος για μια πανωλεθρία του Ερντογάν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian σε δημοσίευμά του.

Ο Πούτιν συμφωνεί με τον Τραμπ στην αντιμετώπιση τους Ερντογάν λέγοντας: «Καθώς ο κουρδικός παράγοντας είναι καθοριστικός για την κατάσταση στη Συρία και οι ένοπλες κουρδικές μονάδες συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Isis και συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών μονάδων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θεωρούμε σωστό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης