Τραμπ: Η συμφωνία με τον Ιράν είναι «η χειρότερη που έχουμε κλείσει»

Την «πολύ κακή συμφωνία» των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα κατήγγειλε εκ νέου την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι η χειρότερη συμφωνία που έχουμε κλείσει ποτέ», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, αναφερόμενος στο κείμενο που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015 με σκοπό να εξασφαλιστεί ο ειρηνικός και πολιτικός χαρακτήρας του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

«Θα δούμε τι θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να εκφραστεί για το μέλλον της συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος διά νόμου να ενημερώνει το Κογκρέσο ανά 90 ημέρες εάν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και άρα η άρση των κυρώσεων υπηρετεί πράγματι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ως τώρα «επαλήθευε» την τήρηση της συμφωνίας αλλά, καθώς η επόμενη προθεσμία εκπνέει την Κυριακή, αναμένεται να μην το πράξει.

Αυτό θα μεταφέρει το βάρος στο Κογκρέσο, το οποίο θα διαθέτει 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν που έχουν αρθεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης