Τραμπ: Δεν δεσμεύεται για ειρηνική μεταβίβαση στη εξουσία σε περίπτωση ήττας του

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε χθες Τετάρτη να δεσμευτεί για μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε ο Τραμπ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν εγγυάται την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, υπονοώντας ότι ο μεγιστάνας θα ηττηθεί.

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα υπάρξει «συνέχεια» της κρατικής εξουσίας στη χώρα, μοιάζοντας πάντως περισσότερο να προσπαθεί να αντικρούσει το ότι η ήττα του είναι δεδομένη.

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ενόψει των φετινών εκλογών ότι ενδέχεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα στη δικαιοσύνη εάν ηττηθεί.

Η προειδοποίηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ο κάτοικος του Λευκού Οίκου ετοιμάζεται να ανακοινώσει ποιο πρόσωπο προτείνει να καταλάβει άμεσα την έδρα που έμεινε κενή στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Το 2016, όταν ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας των ακινήτων ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ, δήλωνε πως θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα εάν ήταν ξεκάθαρο, ή εάν νικούσε.

Ενόψει των φετινών εκλογών, ο Τραμπ έχει επιδιώξει να θέσει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα προληπτικά, επικαλούμενος το ενδεχόμενο νοθείας, ειδικά στις επιστολικές ψήφους.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ αντιτείνουν ότι η νοθεία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο σε εκλογικές διαδικασίες, μολαταύτα ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη διαδικασία αυτή.

Οι Δημοκρατικοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές με επιστολική ψήφο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο υποψήφιός τους, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πολιτείες-κλειδιά, που κρίνουν το αποτέλεσμα εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Η χώρα βιώνει μήνες ταραχών, με επίκεντρο τις διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού, στις οποίες αντιδρά μερίδα οπαδών του Τραμπ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης