Τρίτη νύχτα επεισοδίων στη Βαρκελώνη

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν έπειτα από διαδήλωση που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύκτα στην Καταλονία, με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν τα επεισόδια και την ισπανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα επέμβει δυναμικά.

Έπειτα από την ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες Καταλανούς, οι οποίοι διαδήλωναν για την καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών σε ποινές έως 13 χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, εκατοντάδες νέοι ακτιβιστές με σκούρα ρούχα, μάσκες και κράνη άναψαν φωτιές κι ύψωσαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα κι έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και «αντικείμενα με οξέα» στις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες προσπάθησαν επίσης να ρίξουν φωτοβολίδες εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας.

Μπροστά από τα οδοφράγματα, οι ακτιβιστές φώναζαν «δεν είναι βία, είναι αυτοάμυνα», ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Καταλονίας, όπως η Ταραγόνα και η Λιέιδα. Η χθεσινή διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις Επιτροπές Άμυνας της Δημοκρατίας (CDR), που σε χθεσινό ανακοινωθέν τους το

νίζουν πως «έχουμε πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή» και πως «δεν πέφτουμε στην παγίδα όσων θέλουν να μας παροπλίσουν». Κάλεσαν δε την τοπική αυτονομιστική κυβέρνηση «να κάνει ένα βήμα παραπάνω, σπάζοντας τους δεσμούς με την ισπανική κυβέρνηση».

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, τοπική ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα --ο οποίος διαρκώς καλεί τους συμπολίτες του να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην καταδίκη των Καταλανών πολιτικών-- καταδίκασε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τις βιαιοπραγίες, αποδίδοντάς τες σε «μία ομάδα που παρείσφρησε στις διαδηλώσεις και σε προβοκάτορες».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα επεισόδια που είδαμε στους δρόμους μας. Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι φυσιολογικό και είναι καλό να διαδηλώνουμε ενάντια σε μία τόσο ιταμή δικαστική απόφαση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από την καταλανική κυβέρνηση «να καταδικάσει ανοικτά τα επεισόδια και να μην δικαιολογήσει την χρήση βίας», γιατί όπως τόνισε «δεν υπάρχουν ιδανικά που να προστατεύουν τη χρήση βίας σε μία δημοκρατία όπως η Ισπανία».

Επίσης, δήλωσε πως ο Τόρα «δεν μπορεί να κρύψει πίσω από ένα προπέτασμα καπνού και φωτιάς την αποτυχία του» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει «το ηθικό και πολιτικό καθήκον» να επέμβει ώστε να μη διακυβευθεί η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών στην Καταλονία.

Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενισχύσει την αστυνομική παρουσία στην Καταλονία, ενόψει και των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, κρίνοντας ανεπαρκείς τις διατάξεις του Εθνικού Νόμου για την Ασφάλεια.

Από την πλευρά τους, οι αριστεροί Podemos τάσσονται κατά της λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, όπως είχε γίνει μετά τη διεξαγωγή του κηρυχθέντος ως παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου 2017.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης