Τράπεζες δημιουργούν "ψηφιακά μετρητά" στις συναλλαγές τους

Η ελβετική τράπεζα UBS με τρεις ακόμη εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών του κόσμου, σκοπεύουν να αναπτύξουν σύστημα που θα επιτρέψει στους συναλλασσόμενους να κάνουν γρήγορα πληρωμές και να εκκαθαρίζουν συναλλαγές με βάση τη λεγόμενη «τεχνολογία blockchain», η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.

Οι περικοπές στο κόστος λειτουργίας σε περίοδο χαμηλών αποδόσεων είναι το βασικό κίνητρο πίσω από την προσπάθεια, δεδομένου ότι το σύστημα εκκαθάρισης που χρησιμοποιούν κοστίζει στην παγκόσμια τραπεζική βιομηχανία 65-70 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και επτά ημέρες μέχρι να εκκαθαριστεί μια συναλλαγή.

Η UBS δημιούργησε ένα ψηφιακό νόμισμα (utility settlement coin το ονομάζει), ουσιαστικά ένα ψηφιακό εργαλείο που θα αντιστοιχεί στα παραδοσιακά εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ, και το οποίο θα χρησιμοποιείται για την ταχεία και με μικρότερο οικονομικό κόστος εκκαθάριση των συναλλαγών.

Η UBS εξήγησε πάντως ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχει δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό νόμισμα όπως το bitcoin. «Τα ψηφιακά μετρητά είναι το βασικό στοιχείο της μελλοντικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και βασίζονται στην τεχνολογία blockchain», δήλωσε χθες ο Χάιντερ Τζάφρεϊ, επικεφαλής Καινοτομίας της UBS.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης