Το Brexit ταλαιπωρεί την Βρετανία - Σήμερα ψηφοφορία για τη συμφωνία με ΕΕ

Οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν απόψε για την έγκριση ή μη της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Το κείμενο δεν ικανοποιεί ούτε τους φιλοευρωπαίους, υποστηρικτές της διατήρησης στενών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε τους ευρωσκεπτικιστές, που θέλουν την διάρρηξη των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Και αυτή η πραγματικότητα δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για την Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Εάν η συμφωνία ψηφισθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, σενάριο που δεν μοιάζει πολύ πιθανόν, θα ακολουθήσει μία συντεταγμένη έξοδος.

Θα ανοίξει μία μεταβατική μετα-Brexit περίοδος που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 και κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα αλλάξει τίποτε.

Η συμφωνία διευθετεί το θέμα των χρηματικών ποσών που το Λονδίνο θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΕ, έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και ορίζει τα δικαιώματα των Βρετανών και των Ευρωπαίων πολιτών.

Το πιο επίμαχο σημείο αφορά το backstop, μία ρύθμιση που έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την διαφύλαξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στην ιρλανδική νήσο.

Εάν το κείμενο της συμφωνίας απορριφθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, ένα από τα προβλεπόμενα σενάρια είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία εκδοχή που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας.

Ελλείψεις φαρμάκων, κομφούζιο γύρω από τα λιμάνια, αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος, υποχώρηση της ανάπτυξης... Αυτοί οι κίνδυνοι απορρίπτονται από τους ακραίους υποστηρικτές του Brexit, που θεωρούν ότι «ένα Brexit άνευ συμφωνίας είναι καλύτερο από μία κακή συμφωνία» και που επιμένουν σε μία «ανεξάρτητη» εμπορική πολιτική.

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος , εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης