Το Brexit έχει αναστατώσει τη Βρετανία

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας προειδοποίησε χθες το Λονδίνο ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των εταιρειών, διότι δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

«Η υπομονή των επιχειρήσεων εξαντλείται», διότι ακόμη δεν γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όσον αφορά τους δασμούς, τη φορολογία, τα τελωνεία και την αεροπλοΐα», είπε χθες ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου. Η αβεβαιότητα προκαλεί «σημαντική επιβράδυνση» των επενδύσεων στη Βρετανία, με πολλές εταιρείες να καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο κ. Μάρσαλ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωνε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί το Brexit έως τον επόμενο Μάρτιο, χωρίς να καταρρεύσει το εμπόριο της Βρετανίας με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, δηλαδή την Ε.Ε. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτό επείγει και ότι πρέπει να επιτύχουμε πρόοδο», δήλωσε χθες ο Χάμοντ.

Μεγάλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Airbus, που απασχολεί 14.000 εργαζομένους στη Βρετανία, έχουν προειδοποιήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης