Το 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τέταρτο θερμότερο έτος στην ιστορία

Ο Σεπτέμβριος του 2018 ήταν ο πέμπτος πιο θερμός Σεπτέμβριος στην ιστορία του πλανήτη και το 2018 αναμένεται να γίνει το τέταρτο θερμότερο έτος, σύμφωνα με νέα στοιχεία της NASA.

Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA, το 2018 είναι επίσης πιθανόν να αποτελέσει το τέταρτο συνεχόμενο έτος με μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 19ου αιώνα. Μια πρόσφατη έκθεση για το κλίμα από τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε για ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη, οι ανατολικές ΗΠΑ, η ρωσική Αρκτική και η Αλάσκα ήταν πολύ πιο θερμές από το μέσο όρο. Η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Αυστραλία ήταν επίσης θερμότερες από τον μέσο όρο. Τα μοναδικά σημεία της Γης που ήταν πιο ψυχρά στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ήταν στο βορειοδυτικό Καναδά, σε τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού κοντά στη Γροιλανδία και στη βορειοανατολική Ανταρκτική.

Με βάση στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, τα πέντε θερμότερα χρόνια έχουν όλα σημειωθεί από το 2010, και τα δέκα θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 1998.

Με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανό το 2019 να είναι θερμότερο από το 2018, καθώς τέτοια γεγονότα τείνουν να μεταφέρουν περισσότερη θερμότητα από τους ωκεανούς στην ατμόσφαιρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης