Το Σάββατο ο κατάπλους του ιρανικού τάνκερ στην Τουρκία

Στη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας, με κατεύθυνση προς την Τουρκία, πλέει το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», το οποίο αποτελεί τη θρυαλλίδα της νέας έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το πετρελαιοφόρο πλοίο άλλαξε ρου το πρωί του Σαββάτου, επιλέγοντας να καταπλεύσει στο τουρκικό λιμάνι Μερσίνη, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική κατεύθυνση του τάνκερ ήταν το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι το πλοίο θεωρείται μη ευπρόσδεκτο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Προηγήθηκαν βέβαια, οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος όσων βοηθήσουν το τάνκερ, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών.

Με πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα αμπάρια του, το «Adrian Dayra» έχει καταστεί στόχος των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη δυνατότητα του Ιράν να αποκομίζει κέρδη από το εμπόριο πετρελαίου.

Το πρωί της Κυριακής, το ιρανικό τάνκερ πέρασε από τη Σικελία και βρίσκεται εν πλω για το λιμάνι της Μερσίνης, το οποίο απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία.

Ο κατάπλους αναμένεται για το Σάββατο, 31 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του την περασμένη Κυριακή, αφού πρώτα αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Εάν η Τουρκία δεχτεί το «Adrian Darya», τότε είναι πολύ πιθανό να επέλθει νέα επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, σε συνέχεια των εντάσεων για την προμήθεια των ρωσικών S-400.

Το πετρελαιοφόρο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Κατόπιν διαβεβαιώσεων της Τεχεράνης, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το τάνκερ.

Η Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, εξέδωσε νέο ένταλμα «κατάσχεσης» του πλοίου, το οποίο όμως απορρίφθηκε από το Γιβραλτάρ, λόγω της διαφορετικής πολιτικής των κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έναντι του Ιράν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης