Το πείραμα του "βασικού εισοδήματος" στη Φινλανδία

Η ιδέαςείναι εξαιρετική. Να δίδεται σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ένα ποσό κάθε μήνα ώστε να βελτιώνεται η ζωή τους. Η ιδέα του λεγόμενου "βασικού εισοδήματος" έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντα συμβούλου της Facebook, και άλλων δισεκατομμυριούχων του τεχνολογικού τομέα.

Η βασική ιδέα πίσω από το καθολικό βασικό εισόδημα είναι πως δίνοντας, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις, μετρητά σε όλους τους πολίτες, είτε έχουν εργασία είτε όχι, θα περιοριστούν η φτώχεια και η ανισότητα και θα ενισχυθεί η ατομική ελευθερία.

Ένα τέτοιο κοινωνικό πείραμα έγινε στις ΗΠΑ το 1970 και προσφάτως στην Ουτρέχτη της Ολλανδία. Όμως δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν τα αποτελεσματα του.

Γι’ αυτόν τον λόγο στράφηκε το ενδιαφέρον στις αρχές του 2017 στη πλούσια οικονικά Φινλανδία, όπου η κυβέρνηση άρχισε να δοκιμάζει σε πειραματικό στάδιο την ιδέα του καθολικού βασικού εισοδήματος.

Φαίνεται όμως πως το φινλανδικό πείραμα σχεδιάστηκε πρόχειρα και δεν αποτελεί παρά προϊόν δημοσίων σχέσεων. Το φινλανδικό ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων (Kela) επέλεξε τυχαία 2.000 πολίτες από 25 έως 58 ετών, που ήδη λάμβαναν κάποιου είδους επίδομα ανεργίας.

Το κράτος πρόσφερε σε ανθρώπους που ήταν άνεργοι ένα ή περισσότερα χρόνια μηνιαίο επίδομα ύψους 560 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, άσχετα από το αν έχουν επιπλέον εισοδήματα.

Ωστόσο, ο αριθμός των πολιτών που λαμβάνει το καθολικό βασικό εισόδημα περικόπηκε στο ένα πέμπτο σε σχέση με την αρχική πρόταση και πλέον το δείγμα είναι πολύ μικρό ώστε να έχει επιστημονική αξία.

Αντί να δώσει χρήματα σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, το πείραμα αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή παροχής επιδόματος ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

Το καθολικό βασικό εισόδημα μπορεί να πετύχει μόνο αν αφορά περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο τους ανέργους, και αν υπάρχει συνέχεια στην πολιτική. Η κυβέρνηση πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα μετά το 2018 και να εφαρμόσει τις βασικές του ιδέες. Μόνο έτσι θα τιμήσει την παράδοση της Φινλανδίας στην καινοτόμα κοινωνική πολιτική.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης